Public Regenerative Medicine Day

May 28, 2022 from 10:00 to 16:00
Stadsgehoorzaal, Leiden

Find Englisch below

Wist je dat een hagedis zijn staart kan laten vallen om een vijand af te leiden? Zijn staart groeit daarna vanzelf weer aan! Dit komt door stamcellen, die nog kunnen uitgroeien tot alle soorten cellen die je kunt bedenken. Mensen kunnen helaas niet zomaar een nieuwe arm aan laten groeien, maar menselijke stamcellen kunnen wel gebruikt worden om mensen beter te maken. Dit noemen we regeneratieve geneeskunde. Nieuwsgierig? Op 28 mei kun je je helemaal onderdompelen in dit onderwerp tijdens de publieksdag Je eigen cellen als medicijn? in Leiden, georganiseerd vanuit de Nederlandse Wetenschapsagenda. Je kunt hier echte stamcellen zien door een microscoop. Of zelf een stamcel zijn in het Stamcel Spel! Ook kun je ervaren hoe het voelt om in het blauwe pak van een stamcel onderzoeker te werken. Stel je vragen aan experts of denk zelf mee over oplossingen voor de toekomst. 

Als jullie alles gezien hebben kun je aan sluiten bij (een van) de sessie(s) In gesprek met onderzoekers en patiënten over de toekomst. Er zullen in totaal vier sessies zijn. Deze gaan over suikerziekte (12:00-12:40), hart- en vaatziekten (12:45-13:25), artritis (13:30-14:10) en nierziekten (14:15-14:55). Een patiënt zal tijdens deze sessies iets vertellen over leven met de ziekte. En wat de gevolgen zijn over de behandelingen die ze krijgen. Onderzoekers zullen kort vertellen aan welke nieuwe behandelingen gewerkt wordt. Daarna zal er een ronde tafel gesprek zijn met verschillende experts en ervaringsdeskundigen. Tijdens dit gesprek zullen ze antwoorden op belangrijke vragen stellen, ieder vanuit hun eigen perspectief. 

Lijkt het jou leuk om meer inzicht te krijgen in dit onderzoeksveld en de NWA route Regeneratieve Geneeskunde? En om de mensen te leren kennen die aan de frontlinie van dit baanbrekende onderzoek staan? Of weet je dit allemaal al, maar wil je juist aan familie of vrienden te laten zien wat regeneratieve geneeskunde is? Kom dan vooral langs! Er zijn activiteiten voor alle leeftijden. Als je zeker wil zijn van een plek tijdens de sessies, meld je dan aan via dit formulier. Ook als je alleen naar de markt wil komen horen we dat graag. Om de sessies met onderzoekers en patiënten zo interessant mogelijk te maken horen we graag met welke vragen jullie zitten. Popt er nu al een vraag bij je op die je zou willen stellen? Stuur die dan vast in via het aanmeldformulier. 

Een volledig overzicht van het programma, sprekers en deelnemende organisaties is hier te vinden.

Hopelijk tot 28 mei!

Did you know that a lizard can drop his tail to scare of an enemy? After this, his tail will grow back!

This is made possible by stem cells, which can differentiate in all types of cells you can imagine. This concept can be used in medicine to develop disease models and new therapies.

On May 28th you can immerse yourself into this subject on the public day “Je eigen cellen als medicijn” (English: Your own cells as therapy). This day will be primarily in Dutch, but all researchers present that day can explain what they do in English as well. So if you are interested in this subject, please come along!

More information and application forms can be found on the website of Leiden2022.

Did you know? Knowledge institutions offer several fun programmes to teach kids about science