Zaad zonder naam

June 4, 2022 from 15:00 to 16:00
Rijksmuseum Boerhaave

De laatste jaren regent het schandalen over de spermabank. Omdat DNA-testen steeds gebruikelijker en goedkoper worden, komen feiten boven water waarvan dokters dachten dat ze nooit het licht zouden zien. In de pers gaat de meeste aandacht naar fertiliteitsartsen die vrouwen behandelden met hun eigen sperma. In Nederland zijn er ondertussen vier gevallen bekend.

Waarom deden fertiliteitsartsen dat? Waarom logen ze?

In deze lezing probeert historica Tinne Claes deze vragen te beantwoorden. Zij schreef recent het boek Zaad zonder naam over de geschiedenis van de Belgische spermabank, van de geboorte van de eerste donorkinderen in de late 19de eeuw tot vandaag. Het was een periode van grote maatschappelijke veranderingen, zoals de tanende autoriteit van artsen en de commercialisering van de geneeskunde, maar ook de teloorgang van taboes, de emancipatie van de vrouw en de opkomst van het identiteitsdebat. Deze lezing verweeft uiteenzettingen over deze maatschappelijke veranderingen met persoonlijke verhalen van fertiliteitsartsen, wensouders en donorkinderen. Zo wordt een veelzijdig beeld geschetst, dat de nodige inzichten biedt om hedendaagse debatten en schandalen te begrijpen.

Dit evenement is de Nederlandse lancering van het boek Zaad zonder naam: een biografie van de spermabank. Wees welkom en blijf gerust napraten met een kop koffie of thee.

Meer informatie en registratie

Did you know? Leiden is home to the oldest university in Netherlands, and twin city to Oxford