Lezing Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden

Thursday, January 17, 2019
19.30-21.30
Huygens laboratorium
Niels Bohrweg 2, 2333 CA Leiden

De bronstijd: een economie van vernietiging

Wat bezielde prehistorische Europeanen om systematisch hun bronzen voorwerpen weg te gooien? Vierduizend jaar geleden gebruikten mensen op veel plekken in de wereld brons. Van dit kostbare metaal maakten ze bijlen, zwaarden, sieraden en meer. Maar in Noordwest Europa vernietigden ze hun bronzen voorwerpen door ze op grote schaal in moerassen en rivieren te werpen. Raadselachtig

In deze lezing neemt toparcheoloog David Fontijn u mee in zijn VICI-onderzoek naar het verre verleden van de Europese bronstijd. Achter de bizarre, prehistorische 'economie van vernietiging' blijkt een zeer rationele verklaring te steken. Die geeft ook inzichten in onze hedendaagse economie: hoe rationeel zijn wij eigenlijk?

Programma

19:30 Inloop
19:45 Lezing
20:30 Pauze
20:45 Vervolg lezing
21:15 Einde

Over David Fontijn

David Fontijn is hoogleraar Archeologie van het Vroege Europa bij de Faculteit der Archeologie in Leiden. Sinds zijn studie en promotietraject in Leiden, die hij beide cum laude afrondde, verdiept hij zich in de vroege agrarische samenlevingen van Europa, met speciale aandacht voor de bronstijd en (vroege) ijzertijd. Hij won verscheidene prijzen zoals een VICI-beurs in 2015. Momenteel leidt hij het VICI-project ‘Economies of destruction’.

Meer informatie en registratie

Klik hier

Participants to our events can be recorded on photo and/or video. The Leiden Bio Science Park organisation has the right to use these captured images for promotion purposes through its own website, social media or other publication channels. In case you do not approve your picture to be published, we kindly request you to inform us by e-mail: office@lbsp.nl.

Biotech Training Facility: unique professional GMP and biosafety courses in a state-of-the-art environment.

BTF