20 Baanbrekende startups in de race voor ‘Beste academische startup van Nederland’

Friday, October 2, 2020

Twintig academische startups met baanbrekende innovaties voor Nederland. Dat is de selectie die is gemaakt door de Vereniging van Universiteiten (VSNU), Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en Techleap, voor de finale van de tweede editie van de Academic Startup Competition. Uit een groot aantal aanmeldingen zijn de meest innovatieve en baanbrekende startups vanuit diverse disciplines geselecteerd. Welke tien startups zich uiteindelijk ‘Beste Academische Startup van 2020’ mogen noemen, zal in de komende periode worden bepaald.

De finalisten zijn:
Bimini Biotech BV, DeNoize, Digi.Bio B.V., ECsens, GOAL 3, IamFluidics B.V., Kaminari Medical B.V., Lusoco, MLA Diagnostics BV, NC Biomatrix bv, NextRound, PATS Indoor Drone Solutions, Phosphoenix, Predica Diagnostics, SOLHO BV, Taylor, uCrowds B.V., VanBoven, Venous Stent BV, Vertigo Technologies.

Deze startups staan voor vooruitstrevende en baanbrekende innovaties binnen diverse disciplines als Life Sciences, Health, High Tech, Energy, Logistics en Agri-food. De finalisten zijn geselecteerd op basis van hun waardepropositie, het innovatieve karakter van de technologie, de potentie van hun business- en verdienmodel, en de teamsamenstelling van de startup.

Uit de lijst van finalisten selecteert een vakjury in november 10 winnaars. Deze winnaars mogen een jaar lang de titel ‘Beste Academische Startup van 2020’ dragen en krijgen toegang tot speciale workshops, peer to peer learning, en een groot (inter)nationaal netwerk van ervaren ondernemers en onderzoekers. Ook nemen de startups deel aan een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aangeboden online incubatie missie naar de Verenigde Staten. Tijdens deze missie maken de startups kennis met de nieuwste technologieën en bedrijfsinnovaties binnen hun discipline, en leren ze van ervaren ondernemers de kneepjes van het vak over zaken doen in de Verenigde Staten. Zo krijgen de winnaars de kans om van startup door te groeien naar scaleup.

Over de Academic Startup Competition

De Academic Startup Competition, die voor de tweede keer wordt georganiseerd, is een gezamenlijk initiatief van de AcTI, Techleap en de Vereniging van Universiteiten. Het doel van de competitie is het genereren van zichtbaarheid en ontwikkelkansen voor baanbrekende innovaties vanuit de Nederlandse universiteiten. Zo bundelen AcTI, Techleap en de universiteiten binnen de competitie hun krachten om een zo sterk mogelijk academisch startup ecosysteem te ontwikkelen. Dit met als doel de excellente Nederlandse wetenschappelijke kennis te vertalen naar nieuwe producten of diensten. Zo is de impact van de wetenschap op de samenleving het grootst.

Kijk op de website voor meer informatie over de competitie.

Biotech Training Facility: unique professional GMP and biosafety courses in a state-of-the-art environment.

BTF