Lezing Natuurwetenschappelijk Gezelschap Leiden

Thursday, February 21, 2019
19.30-21.30
Huygens laboratorium
Niels Bohrweg 2, 2333 CA Leiden

Meer, sneller, groter, maar vooral beter!

Beeld is een van de belangrijkste informatiebronnen in de levenswetenschappen. Met microscopen interpreteren we wat er met een levende cel, orgaan of een heel organisme gebeurt. De beeldtechnologie is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. We krijgen steeds meer en grotere beelden en ook nog in meerdere dimensies. Maar hoe zorgen we dat al die beelden ook zinnige plaatjes zijn?

In deze lezing neemt bio-imaging-expert Fons Verbeek de microscopische beeldvorming in de levenswetenschappen onder de loep. Om de kleinste levende organismen goed vast te leggen met microscopen, gebruiken wetenschappers kennis uit meerdere vakgebieden: biologie, natuurkunde en informatica. Verbeek laat zien hoe hij met al deze disciplines zinnige informatie uit stapels complexe beelden haalt.

Informatieverwerking

Moderne microscopen leveren meer en vooral ook grotere beelden dan de oude lichtmicroscopen. Ze kunnen dit ook steeds sneller en in meerdere dimensies: 2D, 3D en zelfs tijdreeksen. Deze nieuwe mogelijkheden vragen een nieuwe benadering voor het verwerken van informatie: informatie destilleren, combineren en vervolgens op zoek gaan naar patronen om de complexiteit in levende systemen te ontrafelen. Moderne computersystemen zijn noodzakelijk om dit in goede banen te leiden. Maar we moeten ze wel aanleren hoe ze zinnige informatie uit complexe gegevens halen.

Programma

19:30 Inloop
19:45 Lezing
20:30 Pauze
20:45 Vervolg lezing
21:15 Einde

Over Fons Verbeek

Fons Verbeek is hoogleraar Computational Bio-imaging in Leiden. Met zijn achtergronden in zowel informatica, biologie en natuurkunde richt hij zich op microscopische beeldvorming in het bio-domein: kleine biologische objecten, zoals bijvoorbeeld bacteriën, met behulp van een microscoop visualiseren in een accurate 3D-modellen.

Meer informatie en registratie

Klik hier

Participants to our events can be recorded on photo and/or video. The Leiden Bio Science Park organisation has the right to use these captured images for promotion purposes through its own website, social media or other publication channels. In case you do not approve your picture to be published, we kindly request you to inform us by e-mail: office@lbsp.nl.

Whom to contact at Leiden Bio Science Park?

Contacts