Leids corona-vaccin wordt volgende maand getest op mensen

Thursday, June 11, 2020

Het kandidaat-vaccin tegen covid-19 van Janssen Vaccines & Prevention wordt vanaf volgende maand getest op mensen. Dat maakte viroloog Hanneke Schuitemaker bekend tijdens een JLABS Webinar van moederbedrijf Johnson & Johnson. Aanvankelijk stonden de eerste klinische testen in september gepland, maar het farmaceutische bedrijf gaat in juli deze onderzoeken al uitvoeren.

Schuitemaker schoof aan tijdens een webinar van Johnson & Johnson om te spreken over de ontwikkeling van het vaccin tegen covid-19. Ze werd daarbij vergezeld door vice-president Bart van Zijll Langhout van Janssen en Amerikaanse arts-onderzoeker Dan Barouch van Harvard Medical School. De onderzoeksgroep van Barouch heeft samengewerkt met Janssen Vaccines & Prevention aan de ontwikkeling van diverse vaccins en werkt nu ook mee aan de ontwikkeling van het corona-vaccin.

Er werd niet alleen gesproken over de uitdaging om een vaccin te vinden, maar er werd ook ingegaan op de uitdaging om dit vaccin in 2021 op grote schaal te produceren. Schuitemaker benoemde dat er inmiddels andere partijen in de farmaceutische industrie zijn die hun kandidaat-vaccin al wel testen op mensen. Janssen Vaccines & Prevention is nog niet in de klinische fase met het vaccin, Schuitemaker verklaarde dat dit kwam doordat in de preklinische onderzoeksfase niet alleen is gezocht naar het vaccin dat de meest effectieve respons heeft tegen het virus, maar ook effectief op grote schaal geproduceerd kan worden. Volgend jaar wil het farmaceutische bedrijf een miljard vaccins beschikbaar hebben.

In Leiden beschikt Janssen over een fabriek waar een cellijn op grote schaal geproduceerd kan worden. Schuitemaker legde uit dat hier 900 liter aan vaccins geproduceerd kan worden. Ook in de VS wil Johnson & Johnson aan de productie van het vaccin beginnen om zo voor elkaar te krijgen dat er in 2021 een grote hoeveelheid vaccins beschikbaar is.

In maart maakte Janssen Vaccines & Prevention al bekend dat ze één veelbelovend vaccin hadden gekozen uit twaalf kandidaten. Het DNA van het coronavirus is in een licht verkoudheidsvirus gezet. „Het is de shuttle die het coronavirus naar binnen brengt”, zegt Schuitemaker. Het coronavirusdeeltje is daarbij onschadelijk gemaakt, waardoor het niet gevaarlijk is. Het immuunsysteem gaat wel tegen het virus in verweer en op die manier worden antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt. Deze methode is niet nieuw, het werd ook toegepast bij de ontwikkeling van een vaccin tegen ebola. Schuitemaker lichtte toe dat juist door de ervaring die is opgedaan bij de ontwikkeling van andere vaccins, Janssen nu in staat is om sneller met een vaccin tegen het coronavirus te komen. Daarbij merkte ze op dat er hiermee ook het vertrouwen is gewonnen van internationale toezichthouders, zoals de Amerikaanse FDA en de European Medicines Agency (EMA). Hoewel Janssen niet direct een vaccin op de markt kan brengen, draagt het goede contact met deze organisaties volgens Schuitemaker wel bij aan het sneller beschikbaar maken van een vaccin.

Tijdens de webinar kwam tevens ter sprake dat zelfs een miljard vaccins in 2021 niet voldoende is om de voltallige wereldbevolking te vaccineren. „We kunnen niet meteen iedereen vaccineren. De taak ligt bij overheden om te bepalen welke mensen en bevolkingsgroepen het eerst gevaccineerd moeten worden. Zo kunnen wij ons richten op de productie”, zegt Schuitemaker. „Het is een belangrijke vraag, maar we zijn daar eigenlijk nog niet”, benadrukt Barouch. „We zijn voorzichtig optimistisch dat er een vaccin komt. Laten we hopen wat we in de situatie komen waarbij de discussie verschuift van ’wanneer hebben we een vaccin’ naar ’hoe wordt het ingezet?’”

Bron: https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200610_65525803/leids-corona-vaccin-wordt-volgende-maand-getest-op-mensen

Would you like to add graphs or other content to your company page, please contact the office.

Contact