Projectontwikkelaar Kadans zet bouw van biotechgebouw ’Plus Ultra’ door

Saturday, June 6, 2020

Nog ’deze maand’, denkt projectontwikkelaar Johan van Gerven van Kadans Science Partner, kan de aannemer de eerste paal slaan voor het bedrijfsverzamelgebouw ’Plus Ultra Leiden’. Afgelopen woensdag tekende hij de erfpachtovereenkomst met de Universiteit Leiden voor de nieuwbouw, die verrijst in het entreegebied van het Leidse Bio Science Park. De contractondertekening met de aannemer volgt binnen twee weken.

Plus Ultra Leiden is een glaspaleis met een bruto vloeroppervlak van 19.000 vierkante meter dat een plek krijgt op de hoek van de Plesmanlaan en de Ehrenfestweg in Leiden. Het bedrijfsverzamelgebouw is bedoeld om huisvesting te bieden aan groeiende farmabedrijven, die behoefte hebben aan kantoorruimte, laboratoria, cleanrooms of zelfs fabrieksruimte. ,,De inrichting is flexibel genoeg om medicijnproductie mogelijk te maken’’, zegt Van Gerwen. In het najaar van 2021 moet het gebouw gereed zijn.

Plus Ultra is een initiatief van Kadans Science Partner, een in biotechnologie gespecialiseerde projectontwikkelaar en vastgoedbedrijf in het Noord-Brabantse Haaren. Het bezit in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk dertig vergelijkbare gebouwen.

Vraag

Al te gedetailleerd wil Van Gerwen niet ingaan op de investering die Kadans Science Partner in Leiden doet. Om en nabij de 50 miljoen euro is het toch wel. Normaal gesproken gaan projectontwikkelaars pas aan de slag als 70 procent van de nieuwbouw is verhuurd, maar Kadans bouwt voor eigen risico. ,,Er is de afgelopen vijf jaar vrijwel geen nieuwe bedrijfsruimte gebouwd op het Bio Science Park, terwijl de vraag er wel is’’, verklaart Van Gerwen zich nader. ,,Veel bedrijven groeien hard. Ze hebben ruimte nodig.’’ Hij betwijfelt niet dat Plus Ultra Leiden snel vol komt.

Plus Ultra Leiden verrijst op een strook grond aan de rand van het Bio Science Park dat de naam ’Kop van de Leeuwenhoek’ heeft gekregen. Hier vlakbij bouwt de Chinese projectontwikkelaar Yisheng Development een soort stadshart, met 1100 woningen, horeca, winkels en een hotel. Aan de overzijde van de Ehrenfestweg komt een nieuw Universitair Sportcentrum.

Plus Ultra Leiden past daar goed tussen, zegt Van Gerwen. Het gebouw krijgt een groot openbaar toegankelijk lunchrestaurant met terras. Een atrium op de eerste verdieping stelt Kadans ter beschikking voor presentaties, workshops en evenementen; niet alleen voor huurders, maar voor alle bedrijven op het Bio Science Park. Met initiatieven als deze wil Kadans ervoor zorgen dat het entreegebied gaat bruisen en, zo is de wens, het ’ecoysteem’ stimuleren.

Bron: https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200605_2602496/projectontwikkelaar-kadans-zet-bouw-van-biotechgebouw-plus-ultra-door

Find your job at Leiden Bio Science Park: plenty of challenging jobs available.

Find a Job