December 26, 2021

20Med werkt aan nieuwe techniek om mRNA-vaccins beter te kunnen bewaren

De koers van het Bio Science Park

Het begon als een uitvinding in een laboratorium van de universiteit van Twente. Nu zijn de nanobolletjes waarmee 20Med Therapeutics vaccinaties wil verbeteren in Leiden gearriveerd. Op het Leiden Bio Science Park werkt het bedrijf aan een techniek waarmee vaccins op kamertemperatuur kunnen worden bewaard.

Zoals zo vaak in de biotechnologie ontstond 20Med dankzij een toevallige vondst. Het was de Twentse hoogleraar John Engbersen die ontdekte dat de nanodeeltjes die hij maakte heel geschikt waren voor het bezorgen van medicijnen in het menselijk lichaam. „Hij startte het bedrijf in 2011 en noemde het 20Med, een knipoog naar de manier waarop in de Engelstalige wereld de naam Twente wordt uitgesproken”, glimlacht Michiel Lodder. Hij werd vijf jaar later directeur van de onderneming: „Na een aantal jaren ontwikkeling ontdekten we dat je het ook kunt gebruiken voor vaccins. We hebben toen een investering binnengehaald en zijn op volle kracht aan deze technologie gaan werken.”

De startup is sinds vorig jaar gedeeltelijk verhuisd naar Leiden, niet geheel tot ongenoegen van Lodder die in de Sleutelstad is geboren en getogen. „We konden niet verder uitbreiden in Twente. Hier op het Bio Science Park was nog plaats. Maar onze officiële vestigingsplaats blijft voorlopig Enschede hoor.”

Lodder en de zijnen werken nu aan een technologie die met de komst van de coronapandemie ineens midden in de belangstelling is komen te staan: het met heel kleine bolletjes op de juiste plek bezorgen van mRNA-vaccins. Lodder: „mRNA is heel kwetsbaar. Daarom moet je het verpakken in een bolletje van een kluwen draden. In de vaccins van bijvoorbeeld Pfizer en Moderna gebeurt dat met vetbolletjes. Wij hebben een techniek met polymeren bedacht. Deze zijn zo ontworpen dat het bolletje opengaat als deze in een doelcel arriveert waardoor het mRNA op precies de juiste plaats wordt bezorgd. De polymeren worden daarna door je lichaam afgebroken. We hebben een chemische oplossing bedacht voor een biologisch probleem. Een systeem dat geschikt is voor alle soorten vaccins, ook voor de bestrijding van virussen en virusvarianten die in de toekomst zullen ontstaan.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? Schiphol Amsterdam Airport – ca. 20 min by car and ca. 15-20 min by train