March 28, 2022

Antilichamen voor iedereen, Aeonian Biotech probeert orde te scheppen in het Wilde Westen van de antilichamenhandel

Antilichamen vormen een cruciale schakel bij het onderzoek naar medicijnen: ze zijn in grote hoeveelheden nodig om te ontdekken of een bepaald middel kan werken tegen een ziekte. Niet vreemd dus dat er een levendige wereldhandel in bestaat.

Die is volgens het Leidse Aeonian Biotech echter niet altijd even betrouwbaar. Dat wil het bedrijf vanaf het Bio Science Park in Leiden gaan veranderen.

Op het Leiden Bio Science Park bevindt zich een van de opmerkelijkste webshops van de Sleutelstad. Wie de website bezoekt van Aeonian Biotech kan er producten aanklikken als ’recombinante konijnantilichamen’, ’monoclonale muisantilichamen’ en versies van ’klassieke klonen’. Blij met wat je ziet? Leg ze in je digitale winkelmand en reken af. 

„Daarna zorg ik ervoor dat je je antilichamen in huis krijgt”, lacht Jan Voskuil breed. „Dan krijg je een klein buisje met 100 microliter heldere vloeistof - een tiende van een milliliter - en kun je aan de slag.”

En dat voor maar 520 euro per zending? Een koopje. Ben je naderhand blij met je antilichamen, dan kun je achteraf een recensie plaatsen. „Dat is precies de bedoeling, op deze manier willen we meer transparantie bieden en wetenschappers een stabiele en betrouwbare stroom antilichamen garanderen.”

Het klinkt misschien als een exotische handel, maar dat is het helemaal niet, vertelt Voskuil. Hij is de oprichter van Aeonian Biotech en werkt al een groot deel van zijn leven met antilichamen. „Er zijn fabrieken van in de hele wereld. Die leveren weer aan tussenhandelaren die complete catalogi met deze producten aanbieden.”

Veel verbeterd

Hij was lang Chief Scientific Officer van het Britse Everest Biotech, ook een leverancier van antilichamen. „Daar ontdekte ik echter dat het niet altijd even makkelijk was om deze te verkopen omdat veel afnemers de commerciële antilichamen niet vertrouwen omdat de beloftes die er bij verkoop over worden gedaan vaak niet kloppen. Er kan echt van alles mee aan de hand zijn. Antilichamen werken omdat ze zich binden aan een bepaald ziekteverwekkend eiwit. Maar eiwitten komen voort uit grote families. Sommige antilichamen binden ook aan eiwitten die lijken op de ziekteverwekker, maar die dat dus niet zijn. Als ze dat doen dan kloppen je onderzoeksresultaten niet. Dat geldt ook voor de concentratie: je krijgt een bepaald volume geleverd, maar de hoeveelheid antilichamen kan tussen de verschillende leveringen wisselen. Wat ik laatst ook zag: een antilichaam zou op een eiwit in de celkern moeten werken, maar de resultaten die werden gepresenteerd waren verkregen uit het cytoplasma.”

Je zou denken dat dit wereldje als leverancier aan de wetenschap behoorlijk exact zou zijn, maar dat valt in de praktijk vaak nog tegen. „Er is de laatste jaren al veel verbeterd op dit gebied. Maar dat dit soort dingen nog steeds heel veel voorkomen vind ik zorgelijk.”

Hier leest u het volledige artikel.

Did you know? Train station Leiden Central within direct proximity