November 3, 2021

Bio Science Park zoekt meer buitenlands personeel: nu al honderden vacatures en er komen er nog veel meer bij

Bron: Martijn de Meulder / Leidsch Dagblad / 3 November 2021 


Bio Science Park zoekt meer buitenlands personeel: nu al honderden vacatures en er komen er nog veel meer bij!

Het Leiden Bio Science Park moet meer personeel in het buitenland zoeken. Dat vertelde directeur Ida Haisma gisteren op de Medical Delta conferentie in Delft. ,,De komst van Bristol Myers Squibb maakt het alleen maar dringender. Er zijn vele honderden mensen nodig. We moeten iets doen.’’


Vorige week startte de Amerikaanse farmareus Bristol Myers Squibb (BMS) met de bouw van een enorme celmodificatiefabriek op het Leiden Bio Science Park. Dat is goed nieuws, maar ook een probleem: het bedrijf zoekt 600 nieuwe personeelsleden die deels over anderhalf jaar al kunnen beginnen. Die mensen zijn er nu niet. Reden voor de stichting Leiden Bio Science Park (LBSP) om de zoektocht naar internationale arbeidskrachten extra kracht bij te zetten.

„Het vinden van voldoende mensen is een flink project voor het Leiden Bio Science Park’’, vertelde stichtingsdirecteur Ida Haisma dinsdagmiddag op het podium van de ’Medical Delta conference’ in Delft. ,,Al is dit natuurlijk geen louter Leids vraagstuk maar regio-overstijgend. Het raakt heel Zuid-Holland en de rest van Nederland. We zullen samen op moeten trekken om mensen uit het buitenland te kunnen werven.” Medical Delta is een samenwerkingsverband van Zuid-Hollandse universiteiten, hogescholen en bedrijven. De stelling van Haisma wordt op het podium van de aula van de TU Delft instemmend begroet.

Campagne
Om meer personeel naar Leiden te halen hebben de directeur en haar stichting LBSP een ’Human capital agenda Leiden Bio Science Park’ opgesteld. „Daarmee onderzoeken we wat er moet gebeuren om meer mensen, ook uit het buitenland aan te kunnen trekken en zetten we de campagne op. Dat is echt nodig. Er staan nu al honderden vacatures open. Bij Janssen alleen al 250 en daar komt BMS nog bij. Vergis je niet, 600 is écht veel. Er komt heel wat op ons af.”

De strategie die ze wil inzetten kan niet alleen neerkomen op het adverteren van vacatures, meent ze: „Je moet de basis breder maken waaruit groei voort kan komen. Hoe komt het bijvoorbeeld dat de hogeschool in Leiden nog geen Engelstalig curriculum heeft? We hebben mensen uit alle professies nodig en op alle niveaus. Daar werken we aan. Het is een uitdaging, maar ik denk dat het wel moet kunnen. Leiden is een prachtige stad waarin internationals zich thuisvoelen. Nu moeten we ze nog vinden.”Did you know? Within walking distance of the monumental city centre Leiden