February 25, 2022

Biotech voor de Bollenstreek: Bionomic spoort vroegtijdig schimmels op in tulpenbollen dankzij hun DNA

Met tests voor landbouwgrond en om schimmels op tulpenbollen op te sporen wonnen de mannen van Bionomic vorig jaar de titel ’Best Life Science Startup 2021’. Nu werken ze op het Leiden Bio Science Park aan de eerste praktische toepassing van hun systeem.

Ieder jaar wordt in Leiden door de stichting Gulliver een pitchwedstrijd gehouden om veelbelovende startups met oprichters jonger dan 35 jaar een zetje mee te geven. Het was Bionomic dat er afgelopen december niet alleen vandoor ging met de life sciences startup-titel, maar het werd ook in bredere zin uitgeroepen als ’Beste Leidse startup van het jaar’.

„Dat zagen we echt niet aankomen”, vertelt Stan Anhaane. „Maar het is natuurlijk een geweldige erkenning van het onderzoek waar we al drie jaar aan hebben gewerkt.” Aanhane en zijn compagnon Diederik Mud begonnen toen ze nog studeerden aan de Hogeschool van Leiden met een ’honours research program’. Dat is een aanvullend programma voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. In samenspraak met hun begeleider storten ze zich op Fusarium, schimmel die het tulpentelers in de Bollenstreek al heel lang moeilijk maakt.

Hier leest u het hele artikel

Did you know? We have now 19,900 jobs, in 2025 we are expecting 25,000 jobs