February 25, 2022

De lange adem van Pharming: beursgenoteerd biotechbedrijf veranderde van brekebeentje in winstmachine

Het Leiden Bio Science Park was nog geen drie jaar oud toen Pharming werd opgericht. Maar waar vrijwel alle andere bedrijven uit die tijd zijn inmiddels zijn verdwenen, floreert Pharming. Toch had dat niet veel gescheeld, diverse keren stond het biotechbedrijf aan de rand van afgrond.

Het kantoor van Sijmen de Vries heeft een van de mooiste uitzichten van Leiden. Voor zich tot aan de einder ziet hij het Bio Science Park, achter hem strekt zich de historische binnenstad van Leiden uit.

„En daar komen we vandaan”, wijst hij naar uit het raam naar het SL-plazagebouw naast Naturalis. „Onze labs zitten er nog steeds. Maar we zijn zo hard gegroeid de laatste jaren dat we meer ruimte nodig hadden. Heerema ging inkrimpen, dus toen we hier de hele zevende verdieping konden huren hebben we toegeslagen.”

Het gaat goed met Pharming. Het bedrijf dat ooit beroemd werd met de genetisch aangepaste stier Herman heeft zich na een roerige geschiedenis heruitgevonden. „Een paar keer heeft het weinig gescheeld of we waren er niet meer”, zegt De Vries. „Maar sinds de goedkeuring van Ruconest voor gebruik in de Amerikaanse gezondheidszorg is alles veranderd. Pharming is in een nieuwe periode aangekomen.” Ruconest is de naam van een middel dat het Leidse bedrijf ontwikkelde tegen acute angio-oedeem, een zeldzame ziekte die aanvallen van weefselzwellingen veroorzaakt. Patiënten kunnen het middel bij een aanval zelf inspuiten. Na jaren van onderzoek werd het in 2014 in de VS goedgekeurd.

Hier leest u het hele artikel

Did you know? We are the home to over 152 companies