February 1, 2022

Doser print medicijnen om precies de juiste hoeveelheid werkzame stof te leveren

De koers van het Bio Science Park

De ontmoeting van een farmaveteraan met een specialist in 3D-printen zorgde een jaar geleden voor het ontstaan van Doser: een Leidse startup die medicijnen met een 3D-printer op maat maakt. Eind vorig jaar haalde het bedrijf een flinke groeisubsidie op. In het LUMC worden nu voor onderzoek pillen op maat gemaakt met een printer van het bedrijf.

Vaak maakt het niet uit hoeveel je precies van een medicijn binnenkrijgt, een milligrammetje meer of minder paracetamol: geen probleem. Maar anders wordt het bij geavanceerde therapieën voor bijvoorbeeld kanker of kinderen met specialistische medicijnen. „Dan kan de hoeveelheid werkzame stof in een pil heel nauw luisteren. Dat is waarom we bij Astellas zijn gaan nadenken hoe we dat beter konden doen”, vertelt Niels Ouwerkerk. Hij was jarenlang onderzoeker bij de Japanse farmareus op het Leiden Bio Science Park „We kwamen al snel op 3D-printen en hebben daar ook een paar jaar gewerkt aan de ontwikkeling. Het LUMC vroeg in 2019 of we samen een medicijnprinter konden ontwikkelen. Maar uiteindelijk bleek het slimmer om deze technologie in een aparte start-up verder uit te bouwen. Dus zijn Arjan en ik begin 2021 met Doser begonnen.”

Prototypes

Het duo kende elkaar via-via, Arjan van Unen runde al een 3D-printbedrijfje in Delft. Maar toen de twee, dankzij hun eerste prototypes, zagen dat het printen van medicijnen eigenlijk best goed ging zijn ze volledig voor Doser gegaan. Nu bouwen ze samen met vijf medewerkers vanuit het PLNT-startupgebouw aan de Langegracht aan hun technologie.

„Eigenlijk is het principe achter deze 3D-printer heel eenvoudig”, vertelt Van Unen als hij de machines in de Doserwerkplaats laat zien. „Het medicijn zit als pasta in een speciale houder die met een slangetje in de printkop uitkomt. Als je de pasta verwarmt wordt deze vloeibaar en kun je een pil printen. Die kun je vrijwel meteen gebruiken omdat deze bij afkoeling meteen uithardt. De crux zit ’m er vooral in dat we moeten kunnen garanderen dat de pillen die we printen ook exact de juiste hoeveelheid werkzame stof bevatten. Daar werken we nu hard aan.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? Outside of Life Sciences, we focus on two major themes: Biodiversity and Space