December 18, 2021

Fibriant komt met tweecomponentenkitspuit tegen bloedingen

De koers van het Bio Science Park

Het Bio Science Park is de economische motor van Leiden, de kurk waar de stad op drijft. Honderden bedrijven werken er aan de wereld van morgen. Maar wat doen ze precies? De komende maanden duikt het Leidsch Dagblad in de wereld van de biotech in de regio. Deze keer: Fibriant, een bedrijf dat fibrinogeen produceert voor ingenieuze medische toepassingen.

In 2013 verkocht Jaap Koopman zijn Leidse biotechbedrijf Profibrix - negen jaar na de oprichting - aan een Amerikaanse branchegenoot. Het leverde hem en zijn investeerders een ’mooie som’ geld op. Maar ook een nogal vervelende bijsmaak.

„Met Profibrix hadden we een prachtig product ontwikkeld: een poeder waarmee chirurgen bloedingen konden stoppen. Maar al snel na de aankoop wijzigden de Amerikanen hun koers: ze legden zich toe op antibiotica. Het werd duidelijk dat ze niets met ons product gingen doen. Ik was daar nog in dienst maar baalde enorm. Daar hadden we al die jaren niet zo hard voor gewerkt. Ik heb toen gezegd: ’ontsla mij maar, dan richt ik een nieuw bedrijf op en dan neem ik ook een deel van de mensen mee’. Dat vonden ze een goed idee. Zo zijn we in 2015 opnieuw begonnen, met Fibriant.”

Wanneer je als leek de website van Fibriant bekijkt, raak je al snel de weg kwijt in de biotechnologische termen. Maar wat Koopman en de zijnen in deze hoek van het Leiden Bio Science Park maken is eigenlijk best simpel: „Wij bouwen een productiesysteem voor fibrinogeen en trombine. Dat zijn twee eiwitten die er samen voor zorgen dat je bloed stolt als je een wondje hebt. Je hebt ze dus gewoon in je lichaam. Maar dat we ze hier maken is uniek. Wij gebruiken een zogenaamd recombinant-productiesysteem, gebaseerd op celkweek en DNA technologie, en zijn de enigen in de wereld die dit kunnen.”

Dat is bijzonder praktisch stelt hij, want er zijn allerlei medische toepassingen voor (vooral) fibrinogeen. „Nu wordt fibrinogeen vooral uit donorbloedplasma gehaald, maar dat heeft risico’s. Zo is er een kleine kans dat ziekteverwekkers worden overgedragen via het bloed. Daarnaast is de kwaliteit van fibrinogeen uit dat bloed niet altijd constant en is Europa voor zeventig procent afhankelijk van bloedproducten uit de VS. Als je fibrinogeen met onze productiemethode maakt, in gecontroleerde omstandigheden, heb je daar allemaal geen last van.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? LUMC focus areas are oncology, population health and regenerative medicine