November 29, 2021

Fibriant komt met tweecomponentenkitspuit tegen bloedingen

De koers van het Bio Science Park

Het Bio Science Park is de economische motor van Leiden, de kurk waar de stad op drijft. Honderden bedrijven werken er aan de wereld van morgen. Maar wat doen ze precies? De komende maanden duikt het Leidsch Dagblad in de wereld van de biotech in de regio. Deze keer: Fibriant, een bedrijf dat fibrinogeen produceert voor ingenieuze medische toepassingen.

In 2013 verkocht Jaap Koopman zijn Leidse biotechbedrijf Profibrix - negen jaar na de oprichting - aan een Amerikaanse branchegenoot. Het leverde hem en zijn investeerders een ’mooie som’ geld op. Maar ook een nogal vervelende bijsmaak.

„Met Profibrix hadden we een prachtig product ontwikkeld: een poeder waarmee chirurgen bloedingen konden stoppen. Maar al snel na de aankoop wijzigden de Amerikanen hun koers: ze legden zich toe op antibiotica. Het werd duidelijk dat ze niets met ons product gingen doen. Ik was daar nog in dienst maar baalde enorm. Daar hadden we al die jaren niet zo hard voor gewerkt. Ik heb toen gezegd: ’ontsla mij maar, dan richt ik een nieuw bedrijf op en dan neem ik ook een deel van de mensen mee’. Dat vonden ze een goed idee. Zo zijn we in 2015 opnieuw begonnen, met Fibriant.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? 34 companies started right here, on our Science Park premises