February 25, 2022

Hoe doen de Leidse beursgenoteerde biotechbedrijven het?

De Leidse biotechindex maakt het duidelijk

Veel Leidse biotechbedrijven zijn afhankelijk van investeerdersgeld. Het ontwikkelen van medicijnen is immers ontzettend duur en de uitkomst vaak ongewis. De meest ambitieuze onder hen halen dat kapitaal via de beurs op. Het zorgt niet alleen voor dat ze vaak meer geld kunnen aantrekken dan met andere investeringsmethodes, maar ook dat het voor de buitenwereld veel beter zichtbaar wordt hoe het met ze gaat. Met de Leidse Biotechindex houden we vanaf nu het wel en wee van deze bedrijven in de gaten.

11 februari van dit jaar voltrekt zich een ramp voor het Leidse biotechbedrijf ProQR. Op die dag moet CEO Daniel de Boer bekend maken dat het medicijn Sepofarsen dat zijn bedrijf tegen zeldzame oogziektes ontwikkelt niet werkt. „Een droeve dag voor iedereen die betrokken is bij dit programma”, sombert De Boer. Onmiddellijk stort de koers van het bedrijf met meer dan 75 procent in, ProQR wordt binnen luttele minuten driehonderd miljoen euro minder waard.

Toch weet bijna niemand in Leiden van de misère. ProQR is genoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs, het nieuws wordt vanuit Amerika louter gecommuniceerd naar de financiële wereld. Bij het Leidsch Dagblad zouden we dan ook niet van dit nieuws hebben geweten als we op die dag niet de scherpe duik in de Leidse Biotechindex hadden gezien. De index was nog maar een paar dagen af en was nog in de testfase. Aanvankelijk dachten we aan een bug in de programmacode: de uitslag was immers zo groot en plotseling. Maar bij nadere beschouwing zagen we dat de koerslijn naar beneden werd getrokken door ProQR. Snel erna stond het nieuws op de website van de krant.

Hier leest u het hele artikel

Did you know? The new Biotech Training Facility consists of a spacious 2,000m2 capacity