July 17, 2020

Hoog bezoek in Leiden: de koning opende tentoonstelling in Rijksmuseum Boerhaave

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft de tentoonstelling Besmet! donderdag 16 juli in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden geopend.

De opening zou oorspronkelijk al op 15 april plaatsvinden, maar daar moest vanwege de uitbraak van de coronapandemie vanaf worden gezien. "We werden ingehaald door de actualiteit", aldus directeur Amito Haarhuis in zijn welkomstwoord. De extra tijd werd gebruikt om de tentoonstelling aan te vullen en ook aandacht te vestigen op het nieuwe virus. "Nu zijn we met zijn allen diep doordrongen van de impact die een nieuwe infectieziekte kan hebben."

De oorspronkelijke opzet was om te laten zien hoe uitbraken van besmettelijke ziekten als pest, cholera en pokken het leven kunnen ontwrichten en welke lessen en wetenschappelijke kennis uit die epidemieën zijn voortgekomen. Dat is door de coronacrisis nog duidelijker geworden. Aan de expositie zijn voorwerpen toegevoegd - zoals de wattenstaafjes - die de afgelopen maanden actueel zijn geworden. Ook is er een film over de crisis. "Besmet! is als een brug die het verleden met het nu verbindt", aldus conservator Mieneke te Hennepe.

Het RIVM heeft nauw met het museum samengewerkt voor de expositie. Het instituut meldt dat gedurende de looptijd van de tentoonstelling, tot en met januari 2022, het museum in bepaalde perioden als vaccinatielocatie dient. De congresruimte van het museum wordt dan omgedoopt tot Prikpoli Boerhaave.

 Bron: https://indebuurt.nl/leiden/nieuws/shownieuws/koninklijk-bezoek-in-leiden-de-koning-opent-tentoonstelling-besmet-in-rijksmuseum-boerhaave~91947/

De tentoonstelling 'Besmet!'

De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. Ook sluit de tentoonstelling aan bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

Besmet! toont een intrigerende balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. Hoe gingen we vroeger om met epidemieën zoals pest en pokken? Welke inzichten bieden historische epidemieën voor de toekomst? En welke oplossingen biedt de wetenschap? Met de tentoonstelling en een prikkelend randprogramma wil het museum een zo breed mogelijk publiek laten ontdekken wat het belang is van wetenschap voor het leven van nu.

Besmettelijke ziekten verbeeld

In de tentoonstelling staan wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. De Plague Dress is zo’n hedendaags kunstwerk, gemaakt in zeventiende-eeuwse stijl van ruwe zijde en handgekleurd met walnootschillen. Vroeger dacht men namelijk dat walnoten de pest konden genezen. De jurk is versierd met zeventiende-eeuwse borduursels die geïmpregneerd zijn met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn er indrukwekkende historische wasmoulages van gezichten die de ernst van besmettelijke ziekten tonen. Deze wasmoulages werden vroeger gebruikt voor educatieve doeleinden. Daarnaast toont een film herkenbare beelden uit de afgelopen maanden waarin de maatschappelijke strijd tegen het coronavirus centraal staat.

Extra activiteiten

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling dient het museum in bepaalde perioden als vaccinatielocatie. De congresruimte van het museum wordt dan omgedoopt tot Prikpoli Boerhaave. Er is een podcastserie en een uitgebreid lezingenprogramma. Gedurende de schoolvakanties zijn er kinderactiviteiten. Voor leerlingen is er vanaf september een educatief programma. Tevens brengt de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’.

De tentoonstelling is geopend van vrijdag 17 juli tot en met 9 januari 2022. Voor de tentoonstelling is inhoudelijk samengewerkt met het RIVM, het LUMC, de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden. De tentoonstelling is financieel mede mogelijk gemaakt door Zorg en Zekerheid, Janssen Campus Nederland, CHDR en de Van der Mandele Stichting.

 Besmet tentoonstelling
Did you know? Much of our growth at Leiden Bio Science Park originated in the Park itself