April 4, 2022

Hybridize, ’een medicijn komt nu echt in zicht in de strijd tegen nierfalen’

Honderd miljoen euro. Dat is het bedrag dat het Leidse Hybridize de komende jaren in fases kan krijgen voor de ontwikkeling van een medicijn tegen nierfalen na transplantatie. Het is de kroon op jarenlang onderzoekswerk van Eric van der Veer en zijn team.

Inmiddels kijkt hij al verder vooruit naar een bredere inzet van de technologie.

„Ria heet ze, vorig jaar belde ze me voor de tweede keer op. Ik had haar eerder al gesproken toen ze een longtransplantatie had gehad. Door de afweeronderdrukkende middelen die ze daarbij kreeg had ze nierschade opgelopen en was er ook een niertransplantatie nodig. Maar dat ging niet goed.”

Eric van der Veer kijkt even op van zijn koffie. „Vorig jaar vroeg ze me of ze onze therapie tegen het virus dat nierfalen veroorzaakt, experimenteel mocht gebruiken. Want haar nierfunctie ging snel achteruit. Maar we zijn nog lang niet in dat stadium, ik moest nee zeggen. Een paar maanden geleden hoorde ik dat ze was overleden. Vreselijk. Als ons medicijn al op de markt was, dan hadden we haar waarschijnlijk kunnen redden. Maar dat is precies waarom we dit werk doen: we willen toekomstige patiënten met deze problemen wél kunnen helpen.”

Lees het hele artikel hier.

Did you know? Nature-inclusive building is the new standard for our building projects