January 7, 2022

Immunetune wil het immuunsysteem van kankerpatiënten slimmer maken met persoonlijke vaccins

De koers van het Bio Science Park

Persoonlijke medicijnen die per patiënt op maat gemaakt worden zijn de grote belofte voor moderne kankertherapieën. Op het Leiden Bio Science Park werkt Immunetune samen met LUMC onderzoekers aan een slimme variant daarvan: een vaccin dat zorgt dat je immuunsysteem kankercellen herkent en opruimt. En dat ook in de toekomst blijft doen om terugval te voorkomen.

,,Zal ik mijn labjas aan doen voor de foto? Doordeweeks heb ik er vaak geen tijd voor, maar in de weekenden doe ik graag nog zelf wat laboratoriumwerk,’’ met een soepele zwaai trekt Gerben Zondag de jas over zijn trui. De ondernemer gaat al jaren mee in de Leidse biotechnologie, maar de laboratoriumpraktijk laat hij niet graag los. Hij studeerde biochemie aan de Leidse Universiteit, deed zijn promotieonderzoek bij het Nederlands Kanker Instituut, maakte virusmutanten bij Baseclear en werkte bij Pharming, DNage, en Luris. Nu is hij directeur van zowel Synvolux en Immunetune: ontwikkelaar van vaccins tegen kanker. Beide bedrijven delen hun laboratoria in het Biopartner 2-gebouw op het Leiden Bio Science Park. ,,Dat is historisch gegroeid,’’ vertelt Zondag. ,,Met Synvolux produceren we vetbolletjes om DNA of RNA op hun plek van bestemming te brengen. Dat gaat heel goed, maar we ontdekten dat het ook mogelijk was om DNA gewoon in de huid te spuiten. Dat is een technologie met enorme beloftes maar die moest nog wel verder ontwikkeld worden voor DNA-vaccins. Vandaar dat we Immunetune hebben opgericht.’’

Immunetune verkent een nog nauwelijks ontgonnen maar veelbelovend gebied in de oncologie: ‘personalized medicine’. Geneesmiddelen die voor iedere patiënt apart worden ontwikkeld. ,,Iedere kanker is anders, en bij de behandeling draait het vaak om één vraag: hoe kun je een kankercel onderscheiden van een gewone gezonde cel?’’ legt Zondag uit.

Hier leest u het hele artikel

Did you know? BioPartner5 will be the first energy-neutral laboratory in the Netherlands