November 25, 2021

In de bloedbaan naar kankercellen vissen met Idris Oncology

Idris Oncology heet het bedrijf van Mulder. Samen met zijn compagnon Peter Wiegman en acht personeelsleden werkt het bedrijf vanuit het Biopartner 4-gebouw op het Leiden Bio Science Park aan een methode om monsters te kunnen nemen uit het bloed van kankerpatiënten.

Je moet denken aan een soort vislijntje dat de bloedbaan in gaat bij patiënten die chemotherapie krijgen
— Peter Wiegman

Alleen het uiterste puntje steken we erin zodat het bloed er langs stroomt en de kankercellen eraan blijven kleven. Dat draadje haal je er na een paar uur weer uit, waarna je voldoende kankercellen hebt om deze te kunnen onderzoeken.

Want kanker is een ziekte die constant verandert. Om het verloop ervan te kunnen volgen en daarmee de behandeling aan te passen moeten doktoren frequent monsters nemen van de kankercellen.
— Peter Wiegman

Dat gebeurt nu vaak via een biopt met een lange naald of een grijpertje, of met een bloedmonster. Maar die methodes zijn pijnlijk, inaccuraat en hebben specialistische kennis nodig. Een draadje in je bloed heeft dat allemaal niet. Als je chemotherapie krijgt heb je vaak al een katheter, daar gaan wij doorheen. De patiënt voelt niets. Iedere verpleegkundige kan dit doen, de dokter kan zijn tijd aan andere zaken besteden.’’

Hier leest u het hele artikel

Did you know? Schiphol Amsterdam Airport – ca. 20 min by car and ca. 15-20 min by train