August 13, 2020

Kabinet schiet te hulp bij doorstart farmafabriek Apotex

In het kort

  • Leidse geneesmiddelenfabrikant Apotex zou de deuren sluiten, maar maakt nu een doorstart.

  • Het kabinet stelt een lening van €6,7 mln ter beschikking om de productie in Nederland te behouden.

  • De nieuwe onderneming wordt een 'kenniscentrum' en krijgt een beperkte productiecapaciteit.

De met sluiting bedreigde geneesmiddelenfabriek Apotex in Leiden maakt een doorstart. Dat is mede mogelijk doordat het kabinet een lening van €6,7 mln ter beschikking stelt. Met de nieuwe eigenaren is een principeovereenkomst getekend, zo schrijft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Behoud van de fabriek is volgens het kabinet van belang om de beschikbaarheid van medicijnen in Nederland beter te garanderen. De Tweede Kamer drong eerder aan op behoud van productiecapaciteit in Nederland. Zeker na het uitbreken van de coronapandemie bestaat de vrees dat invoer van medicijnen uit landen buiten Europa in gevaar kan komen.

Nieuwe onderneming InnoGenerics

De Leidse fabriek komt in handen van een nieuwe onderneming, die InnoGenerics heet. De ambitie is om Apotex om te vormen tot een ‘kenniscentrum’ dat niet alleen goedkope, patentvrije medicijnen produceert, maar ook investeert in de ontwikkeling van nieuwe producten, zo zegt Pancras Hogendoorn, de decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het LUMC is als kennispartner betrokken bij de doorstart.

De investeerders achter InnoGenerics kregen de financiering van het nieuwe bedrijf aanvankelijk niet helemaal rond, schrijft Keijzer. 'Banken en andere externe investeerders bleken niet bereid om in de resterende leningbehoefte te voorzien, gezien het risicoprofiel in de doorstartfase', aldus de brief. Daarop besloot het kabinet tot een lening. De brief van Keijzer is mede ondertekend door Tamara van Ark, de nieuwe minister voor Medische Zorg.

Kleinere productiecapaciteit

Het is de tweede keer in korte tijd dat het kabinet ingrijpt om het vertrek van een strategisch belangrijk bedrijf uit Nederland te voorkomen. Staatssecretaris Keijzer stak in juni al eens €20 mln in het Eindhovense hightechbedrijf Smart Photonics. De onderneming zat in geldnood en dreigde uit Nederland te verdwijnen.

De doorgestarte medicijnenfabriek krijgt een beperkte productiecapaciteit en biedt werk aan circa tachtig mensen, zo zegt een Leidse bron. Het huidige Apotex heeft ongeveer 250 werknemers en heeft een productiecapaciteit van 2,5 miljard pillen per jaar. Het gaat om veelgebruikte geneesmiddelen, zoals pijnstillers, bloeddrukverlagers, antidepressiva en antibiotica. De prijzen van deze medicijnen zijn afgelopen decennium sterk gedaald.

TNO en LUMC als kennispartners

Apotex is nu nog eigendom van Aurobindo, een groot farmabedrijf uit India. Het concern besloot vorig jaar zijn Nederlandse fabriek per 1 september 2020 te sluiten en de productie over te hevelen naar India.

InnoGenerics neemt de fabriek per 1 december over. De onderneming gaat naar verluidt ook medicijnen produceren in opdracht van Aurobindo. Bij de doorstart zijn ook TNO en het Bio Science Park in Leiden betrokken, net als het LUMC niet als financier maar als kennispartner. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte in april al melding van een mogelijke doorstart van Apotex als 'kennisalliantie'.

Productie behouden voor Nederland

Hogendoorn van het LUMC zegt ‘blij en trots’ te zijn dat het gelukt is Apotex te behouden. Hij onderstreept het belang van productie van geneesmiddelen voor Nederland. ‘Productie is een essentiële schakel tussen het uitvinden van medicijnen en het toedienen aan patiënten.’

Al voor het uitbreken van de coronapandemie sprak het kabinet zich uit voor het terughalen van medicijnenproductie naar Europa. Nederland en andere Europese landen waren te afhankelijk geworden van toevoer van geneesmiddelen uit India en China, zo schreef toenmalig minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Hij kreeg bijval van zowel farmaceutische bedrijven als zorgverzekeraars.

 Bron: https://fd.nl/ondernemen/1353437/kabinet-schiet-te-hulp-bij-doorstart-farmafabriek-apotex?
Did you know? Life sciences is among the top sectors in which the Netherlands excels globally