January 4, 2022

Ncardia kweekt stamcellen om medicijnen uit te testen

De Koers van het Bio Science Park

Zestig miljoen dollar, dat is de investering die het Leidse biotechbedrijf Ncardia vorige maand ophaalde om zijn stamceltechnologieproductie op te schroeven. Daarmee wil het bedrijf snellere medicijnontwikkeling mogelijk maken en cellen voor celtherapie leveren. En heel hard groeien.

,,Dit is een bioreactor. Hiermee maken we onze stamcellen,’’ Stefan Braam staat in zijn Leidse laboratorium naast wat het hart van zijn bedrijf is. Een apparaat vol glaswerk, slangetjes, knoppen en elektronica. ,,In het bekerglas vind je het medium waarin we de cellen kweken. Een propeller houdt de vloeistof in beweging, met deze slangetjes voegen we bijvoorbeeld zuurstof of kooldioxide toe als dat nodig is. En uiteindelijk krijg je dit,’’ hij wijst op een melkwitte laag onder in het glas, ’’dit zijn hartspiercellen gemaakt uit stamcellen.”

Van buiten is het kantoor van Ncardia op het Leiden Bio Science Park nauwelijks zichtbaar. Een beetje weggestopt ligt het tussen de gevel van het Biopartner 3-gebouw en het Sylviuslaboratorium. Maar binnen wordt door Braam en zijn dertig medewerkers op een hele verdieping hard gewerkt aan een hypergeavanceerde technologie. ,,In 2012 werd de Nobelprijs toegekend aan twee wetenschappers die ontdekten dat je zogenaamde pluripotente stamcellen uit gewone lichaamscellen kunt maken,’’ legt de 38-jarige directeur uit. ,,Dat is de techniek die wij ook gebruiken: als je bepaalde eiwitten in de cel brengt verandert deze in een stamcel. Stamcellen zijn heel bijzonder: je kunt ze laten uitgroeien tot alle mogelijke organen. Door de juiste seintjes te geven aan een stamcel kun je hem miljoenen keren laten vermeerderen en laten uitgroeien tot bijvoorbeeld hartweefsel. Of een stukje darm. Of hersenweefsel. De toepassingen zijn eindeloos.’’ Braam werkte lang als onderzoeker in het LUMC en zag de potentie van de techniek ,,Maar in de onderzoeksomgeving van die tijd was er geen sprake van dat ik er uiteindelijk mensen mee kon helpen. Dat wilde ik juist wel. De enige manier om deze manier omdat te bereiken was er een bedrijf mee te starten.’’

Hier leest u het hele artikel

Did you know? Train station Leiden Central within direct proximity