September 28, 2021

Nieuwe PODCAST SERIE 'Pionieren in de Polder'

‘Pionieren in de Polder’ is een podcastserie over pioniers op het Leiden Bio Science Park. Pioniers van vroeger en van nu.

In Leiden is in de afgelopen 40 jaar een belangrijk Science Park ontwikkeld, wat qua impact vergelijkbaar is met de Rotterdamse Haven of Schiphol. Hoe is dit ontstaan en wie waren de pioniers? Hoe kon dit braakliggend stuk ‘Pesthuis Polder’ -in misschien wel de armste stad van Nederland-, uitgroeien tot zo’n belangrijk centrum voor medicijn ontwikkeling in Europa?

In de aanloop naar het jaar 2022 waar Leiden ‘City of Science’ is, presenteert Biopartner, samen met partners, een podcast serie met verhalen over bijzondere pioniers.

In deze podcast verhaalt de Leidse historicus Cor Smit over belangrijke pioniers die aan de basis stonden van het Leiden Bio Science Park en verbindt ze – samen met presentator Anneke van Bergen en Henegouwen- aan pioniers van nu: inspirerende wetenschappers en ondernemers op het gebied van de bio technologie en medicijn ontwikkeling. Samen gaan ze op zoek naar verhalen en initiatieven waaruit pioniersgeest spreekt want ‘wetenschap heeft een plek nodig’, aldus architect Jan Willem Ter Steege, architect van het 1e energie neutrale laboratorium gebouw in Nederland: Biopartner 5 (de meest recente aanwinst op het park).

Een pionier uit de jazz wereld, saxofonist Bart Wirtz, reageert muzikaal op de verhalen en componteerde jazzy grooves voor de podcast. Anneke van Bergen en Henegouwen presenteert, afwisselend met Cor Smit. Concept, productie en regie ligt bij Suzanne Hansen.

Deze podcast is mogelijk gemaakt door Biopartner Leiden. Deze stichting opgericht in 1984 als Academisch Bedrijven Centrum, faciliteert al decennia lang pioniers op het Leiden Bio Science Park, waardoor een uniek startup ecosysteem in ontstaan op het gebied van biotechnologie, medische innovaties en life sciences.

 • Aflevering 1: Hoe het begon, het Leiden Bio Science Park
  Met historicus Cor Smit, Saskia Groenewegen en Bas Reichert
 • Aflevering 2: Wetenschap heeft een plek nodig, over pionieren met grootschalig hergebruik
  Met architect Jan Willem Ter Steege, van Popma Ter Steege Architects
 • Aflevering 3: Nederland Biopartner wil verbinden, over circulariteit en Biopartner
  Met Thijs de Kleer, directeur Biopartner
 • Aflevering 4: Over de wereld van Paul Vulto, en micro organen op chips
  Met Paul Vulto, co founder van Mimetas
 • Aflevering 5: Over startups, falen en weer opstaan en de nieuwe uncubator Unlock
  Met Bart Hoenen, ondernemer, aanjager & betrokken bij Unlock_incubator
  En Cor Smit over de startups die opkwamen en weer verdwenen.

Beluister de afleveringen via Spotify of andere podcast kanalen via de website vd podcast

Meer weten over de podcast?

Portrait of Suzanne Hansen

Suzanne Hansen

Producent BioPartner
Portrait of Rebekah Bikker

Rebekah Bikker

Pers en media Biopartner BioPartner
Did you know? More than 18,000 students attend study programmes at Leiden Bio Science Park