January 19, 2022

OcellO analyseert menselijke cellen in 3D-weefsels voor het testen van medicijnen

De koers van het Bio Science Park

Met de combinatie van driedimensionale celkweek en geautomatiseerde analyse met kunstmatige intelligentie wist OcellO de afgelopen tien jaar hard te groeien. Zelfs zo snel dat het bedrijf vorig jaar Amerikaans werd. Toch blijft het zijn Leidse wortels trouw.

„Zou je misschien een plaatje van die cellen bij het artikel kunnen plaatsen?” Leo Price wijst op de levensgrote foto’s in zijn werkkamer, „Want dat is precies wat we doen: foto’s maken van celstructuren. Prachtig zijn ze toch? Ha, wij zijn zo gek van celfoto’s dat we ze met kerst in de kerstboom hadden hangen.” De ondernemer lacht uitbundig. „Weet je wat? Loop even mee, dan laat ik je het hart van ons bedrijf zien.”

Vijf minuten en tien kantoren verder staat hij naast een serie machines en legt zijn hand op een grote witte kast. „Dit is een volledig geautomatiseerde microscoop die op dit moment de 3D-celkweekjes scant in een well plate, dat is een plaatje met 384 holtes waarin we de cellen laten groeien. Daarnaast zie je de robotarm de platen in en uit de machine tillen, en daarnaast zie je waar het allemaal om gaat, de foto’s.” Op het beeldscherm ernaast is iedere seconde een nieuwe afbeelding te zien, in rood, groen en geel, het ziet er allemaal nogal psychedelisch uit. „In ieder gaatje van de well plate maken we opnames op verschillende dieptes van de gel met cellen die er in zit. Dat doen we met verschillende kleuren om te zorgen dat je verschillende celcomponenten kunt zien. Vele tienduizenden foto’s per plaat. Algoritmes en kunstmatige intelligentie maken 3D beelden uit die foto’s en analyseren ze, waardoor je precies kunt zien hoe de weefsels zich ontwikkelen en worden beïnvloed door medicijnen.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? No less than 15 Nobel Prize winners are linked to Leiden