August 17, 2020

Regionale noodverordening coronavirus van kracht

Noodverordening COVID-19

Deze verordening is gelet op de reële vrees voor de verspreiding van het virus met het oog op de bescherming van veiligheid en gezondheid noodzakelijk en geldt tot en met dinsdag 31 maart 2020.

Gisteren heeft de Leidse burgemeester Lenferink in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) de ‘Noodverordening COVID-19‘ getekend. De noodverordening treedt vanavond om 20.00 uur in werking en geldt tot en met dinsdag 31 maart 2020. Door de verordening zijn bijeenkomsten van meer dan honderd personen vanaf vanavond ook echt verboden. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Wie de regels uit de verordening overtreedt begaat een misdrijf en riskeert een boete van maximaal 435 euro of een maand gevangenisstraf.

GRIP 4
Het bestuur van de veiligheidsregio stelt de verordening in op aanwijzing van de ministers voor Medische Zorg en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid. In de veiligheidsregio heeft Lenferink GRIP 4 afgekondigd.GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure. Door die maatregel neemt hij ten behoeve van de crisisbeheersing alle relevante bevoegdheden over van de andere burgemeesters in het gebied van de VRHM dat bestaat uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lise, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas.Op donderdagavond 12 maart kondigde burgemeester Lenferink de verordening al aan in de Leidse gemeenteraad.

Did you know? Our network of Leiden female beta scientists hosts regular meet-ups: RISE