January 12, 2022

Vaccineren met een keramische ’pleister’ van MyLife: goedkoper, efficiënter en prikangstvrij

De koers van het Bio Science Park

MyLife Technologies werkt op het Leiden Bio Science Park aan keramische pleisters met micronaaldjes. Ze kunnen injectiespuiten in de toekomst voor aandoeningen als covid-19 en bepaalde kankerbehandelingen overbodig maken. Onlangs haalde het bedrijf miljoenen op om de technologie te kunnen testen.

„Kijk, dit is ’m. Zie je de naaldjes? Ze lijken een beetje op klittenband”, Mike de Leeuw houdt zijn wijsvinger omhoog. Op zijn vingertop ligt een klein rond wit schijfje. „Dit is onze technologie. Hiermee kunnen we vaccinaties pijnloos en veel efficiënter maken.”

Logo
Logo
Logo

Op de derde verdieping van het Biopartner 4-gebouw werkt MyLife Technologies, het bedrijf waar De Leeuw directeur is, aan keramische schijfjes bezet met micronaaldjes die bedoeld zijn om mensen te kunnen vaccineren. „We noemen ze zelf keramische pleisters”, vertelt De Leeuw. „Want je plakt ze op de huid, laat ze een half uurtje zitten en daarna trek je ze er ook weer vanaf als een pleister. Daarna ben je gevaccineerd. Makkelijker kan niet.”

Het is een technologie waaraan het bedrijf al meer dan tien jaar werkt en waarvan de ontwikkeling eind vorig jaar in een stroomversnelling kwam omdat De Leeuw en de zijnen 3,5 miljoen euro ophaalden bij investeerders. „Oorspronkelijk is het idee ontwikkeld aan de Technische Universiteit Twente, daarna is het verdere onderzoek aan de Universiteit Leiden gedaan. Aanvankelijk richtten we ons op op chronische ziektes als diabetes, Alzheimer en hart- en vaatziektes. Maar dat is een heel andere wereld dan vaccins, voor die toepassing bleek deze pleister minder geschikt. Toen kwam covid en veranderde de wereld. Ik word nu gebeld door grote farmaceuten en ngo’s die informeren hoe ver we zijn.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? We’re constantly improving on sustainability and circularity on different levels