January 4, 2022

VitalNext verwerkt appelglans tot middel tegen ondervoeding van ouderen: ’Door corona blijkt het moeilijk om de markt te veroveren’

Acht jaar heeft heeft VitalNext op het Leiden Bio Science Park gekost om een nieuw voedingssupplement te ontwikkelen waarmee ouderen langer gezond kunnen blijven. De beloftes zijn groot, toch blijkt het poeder verkopen in de extreem concurrerende markt een kunst apart.

„Je ziet ons geheim als je een appel opwrijft tot deze gaat glanzen. Die glans wordt namelijk veroorzaakt door Ursolzuur, een stofje dat heel goede eigenschappen blijkt te hebben voor de strijd tegen ondervoeding.” Rein Strijker zegt het met zichtbaar genoegen. „Ja, natuurlijk. Dat hebben wij ontdekt, een prachtige vondst toch? Het is ook heel interessant om dit product te ontwikkelen. Ik was de eerste werknemer bij Pharming waar we jarenlang extreem geavanceerde oplossingen voor zeldzame ziektes zochten. Met VitalNext doen we het andersom: we ontwikkelen een relatief eenvoudig middel voor iets waar we bijna allemaal mee te maken gaan krijgen: ouderdom. Dat is een heel andere markt, een heel ander spel.”

Drempel

Het voortschrijden van zijn eigen leeftijd bracht Strijker in 2013 op het idee voor VitalNext: „De gemiddelde levensverwachting van Nederlanders stijgt fenomenaal, na je vijfenzestigste leef je gemiddeld nog zo’n twintig jaar. De helft daarvan ben je gezond, de andere helft is dat vaak minder. Ondervoeding door een tekort aan bouwstoffen speelt daarin een grote rol. Dat kan heel makkelijk gebeuren als je ouder wordt en er overkomt je iets: je valt en breekt je heup bijvoorbeeld, of sociaal gebeurt er iets waardoor je minder gaat eten en bewegen. Voor je het weet ga je over de drempel. Een derde van de 65-plussers kampt ermee. Je spiermassa slinkt door ondervoeding en dat heeft nare consequenties: je krijgt minder weerstand tegen infectieziektes, wordt kwetsbaarder.”

Dat probleem is niet nieuw, ouderen wordt al decennialang medische voeding voorgeschreven. Toch zagen Strijker en de zijnen een kans: „Die producten bevatten een breed spectrum aan voedingsstoffen. Op het gebied van spieropbouw en -functie schieten ze echter tekort. Dat willen wij verbeteren.” De locatie van VitalNext op het Bio Science Park hielp bij de zoektocht naar de oplossing: „Als je hier lang genoeg rondloopt, ken je veel mensen waarbij je te rade kunt gaan. De sleutel vonden wij bij Galapagos, waar ze een molecuul hadden ontdekt dat een groot effect had op spiergroei. Dat specifieke molecuul konden we niet gebruiken omdat het van nature niet in voedsel voorkomt. Dan mag je het van de wetgever ook niet toepassen. Maar het bleek dat Ursolzuur daar enorm op leek.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? Leiden University offers free online courses on subjects such as clinical kidney