February 15, 2022

BaseClear doet al 29 jaar detectivewerk in DNA en wil nu internationaal uitbreiden

De koers van het Bio Science Park

Een van de oudste bedrijven op het Leiden Bio Science Park is BaseClear. Het bedrijf bedient al bijna drie decennia met DNA-onderzoek honderden klanten per jaar. Nu lonkt uitbreiding naar de rest van Europa en de Verenigde Staten.

Het was in 1993 dat Erna Barèl en Bas Reichert - net klaar met hun studies biologie - BaseClear oprichtten. Het jonge paar zag kansen in de toen nog jonge wetenschap van het DNA-sequencen: een methode om genetische informatie van organismen te ontsluiten. Dat was en is in hoge mate specialistisch werk. Met een geleaste machine en onder aanmoediging van hoogleraar Robbert Schilperoort - de geestelijk vader van het Bio Science Park - gingen ze de dienst leveren aan andere bedrijven. Dat bleek een goed idee, want nu in 2022 bestaat BaseClear nog altijd en floreert het.

Sabbatical

Al is dat sinds 1 januari van dit jaar niet meer met de inmiddels echtelieden aan het roer, maar met de nieuwe CEO Derek Butler. „Echt vertrokken zijn we niet, we zijn nog gewoon aandeelhouder”, vertelt Reichert. „Maar zelf merkte ik dat ik het managen, de dagelijkse leiding, niet zo interessant meer vond. Ik ben ondernemer en wil nieuwe dingen bouwen. Derek had juist wel zin om die leiding te nemen dus dat kwam mooi uit. We nemen even wat afstand, noem het een sabbatical, daarna wil ik kleinere bedrijven helpen groeien. Want er zijn nog heel veel kansen in deze sector.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? Nature-inclusive building is the new standard for our building projects