January 18, 2022

De mens op een chip: Mimetas bouwt levende modellen van menselijke organen voor medicijnontwikkeling

De koers van het Bio Science Park

’Organ-on-a-chip’ heet de geavanceerde technologie die Mimetas op het Leiden Bio Science Park ontwikkelt. Het bedrijf bouwt kleine levende modellen van menselijke organen waarmee geavanceerde medicijnontwikkeling mogelijk is. Dat slaat aan: ,,Het oude medicijnontwikkelmodel is failliet. Wij hebben het geluk dat we op het juiste moment met deze technologie zijn begonnen.’’

„Kijk eens, dit lijkt op een standaard ’well plate’ zoals die in laboratoria over de hele wereld worden gebruikt”, Jos Joore houdt een plastic plaatje met een raatstructuur omhoog, „Maar dit is onze OrganoPlate. Zie je die structuren in de glazen bodem? Dat is ons geheim, veertig microfluidische chipjes waarin geen elektronische schakelingen maar microkanaaltjes zitten. Daarin kun je cellen 3-dimensionaal laten groeien, verbonden door vloeistofstroompjes, net zoals bloed in het menselijke lichaam.”

In het Biopartner 5-gebouw op het Oegstgeestse deel van het Bio Science Park werken Joore, zijn compagnon Paul Vulto en hun 110 medewerkers aan ’organ-on-a-chip’ biotechnologie. Ze bouwen menselijke orgaansystemen in het klein na met cellen in de chips van hun OrganoPlate. Die cellen zijn zo gekozen dat ze tijdens hun groei gezamenlijk een weefseltje vormen dat precies lijkt op de organen in je lichaam. Vulto: „Het celmateriaal kan van alles zijn: darmweefsel bijvoorbeeld, longweefsel of lever. De ’organen’ die de cellen vormen, krijgen hun voedingsstoffen via de kanaaltjes en kunnen gaan functioneren.” Deze aanpak opent een compleet nieuwe mogelijkheden, stelt de ondernemer: „Als je medicatie toevoegt aan zo’n systeem kun je het effect daarvan bekijken op bijvoorbeeld de doorlaatbaarheid van de darm. Tegelijk zie je ook wat de invloed ervan is op ontstekingen en of er nieuwe bloedvaten worden gevormd. Je benadert de reactie van het menselijk lichaam op dat medicijn veel beter dan in een klassieke lab-opstelling met cellen in een petrischaaltje.”

Hier leest u het hele artikel

Did you know? Much of our growth at Leiden Bio Science Park originated in the Park itself