February 10, 2023

SoundCell ontvangt investering van UNIIQ en Delft Enterprises om sneller antibioticaresistentie te kunnen identificeren

Proof-of-conceptfonds UNIIQ investeert samen met DE (Delft Enterprises) 350.000 euro in de Delftse startup SoundCell. De TU Delft spin-off ontwikkelt innovatieve technologie die de vibraties die een levende bacterie maakt kan meten. De technologie van SoundCell heeft grote implicaties voor de detectie en preventie van antibioticaresistentie.
Aleksandre Japaridze en Irek Roslon, SoundCell

SoundCell zet de investering in om een prototype van haar apparaat te ontwikkelen dat in een ziekenhuis gebruikt en getest kan worden en om aanvullend klinisch onderzoek te verrichten.

Vibratie als indicatie

Om de vibraties van een enkele bacterie nauwkeurig te meten, maakt SoundCell gebruik van membranen van de stof grafeen – een stof bestaande uit één laag koolstofatomen gerangschikt in een patroon dat visueel lijkt op een honingraat. Door gebruik te maken van de extreem gevoelige eigenschappen van grafeen en de biologische processen in bacteriën, maakt SoundCell inzichtelijk of een bacterie nog leeft (vibreert) na toediening van een antibioticum. De eerste experimenten met E. Coli bacteriën waren eenduidig: als de bacteriën resistent waren tegen het antibioticum, hielden de vibraties op hetzelfde niveau aan. Wanneer de bacteriën niet-resistent waren, namen de vibraties af na toediening van het geneesmiddel.

“Om te begrijpen hoe klein deze vibraties zijn, kun je zeggen dat ze minstens tienduizend keer kleiner zijn dan de dikte van een haar”

– SoundCell

Het volledige artikel is te lezen op de website van InnovationQuarter

 
Did you know? Much of our growth at Leiden Bio Science Park originated in the Park itself